Jadłospis
-
Informujemy, że w naszej kuchni wykorzystujemy składniki zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe w tym produkty zawierające śladowe ilości alergenów lub mogące zawierać alergeny wymienione w tabeli poniżej zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Lp.
Alergen wg. Rozporządzenia
Produkty
1 ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN mąka pszenna, płatki owsiane, kukurydziane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa inka, groszek ptysiowy, grzanki, biszkopty, pieczywo białe pszenne, żytnie, bułka pszenna, otręby, ciasta, kisiel, rodzynki
2 SKORUPIAKI Brak 3 JAJA Jaja, biszkopty, ciasta, naleśniki, makarony, kotlety, pulpety mięsne, i rybne, kopytka, pierogi leniwe 4 RYBY Ryby surowe, mrożone, przetworzone, konserwy rybne: tuńczyk w oleju, makrela w pomidorach, paprykarz
5 ORZESZKI ZIEMNE (ARACHIDOWE) Wafelki, płatki śniadaniowe, ciastka 6 SOJA Wędliny, kiełbasa, wafelki, płatki kukurydziane 7 MLEKO Mleko, masło, jogurty, śmietana, ser twaróg, sery kanapkowe, ser żółty, kawa Inka, kakao, budyń, wędliny
8 ORZECHY Migdały prażone, ciasteczka owsiane, bakalie, desery, wypieki, ciasta, wiórki kokosowe 9 SELER Seler jako korzeń, łodyga, zupy, wędliny, kiełbasa 10 GORCZYCA Wędliny, kiełbasa, musztarda, przyprawa curry 11 NASIONA SEZAMU Pieczywo z sezamem 12 DWUTLENEK SIARKI Morele suszone, rodzynki 13 ŁUBIN Brak 14 MIĘCZAKI Brak